Усилията на Русия да дестабилизира Молдова ще се провалят. Това заявява

...
Усилията на Русия да дестабилизира Молдова ще се провалят. Това заявява
Коментари Харесай

Молдовският президент за Русия: Няма да дестабилизира страната ни

Усилията на Русия да дестабилизира Молдова ще се провалят.  Това декларира президентът Мая Санду в публицистична публикация, оповестена в обявата на The Economist.

Според президента, рецесиите могат да построяват или унищожават страните . Могат да създадат същото и с водачите.

" Молдова, както и други страни в Европа, е изправена пред доста провокации от невъобразим до момента мащаб, откакто страната ни, която граничи с Украйна и Румъния, разгласи своята самостоятелност през 1991 година Предполага се, че безпощадната и безсмислена война на Русия против Украйна би трябвало да накара нас и другите страни да отстъпим под напън. Ние няма да създадем това.  Постът ми на президент ме предизвиква да видя издръжливостта и постоянството на нашия народ преди взаимосвързаните рецесии: войната при нашия комшия, енергийното изнудване на Русия и инфлацията, идваща от това, икономическата криза и проведените митинги. Нашите жители останаха твърди ни помогнаха да устоим на бурята. Молдова става по-силна. Това е рецесия, която съгласно мен ще поучи, няма да унищожи страната и ще дефинира посоката на нашия път през идващите десетилетия ", написа Мая Санду.
 Молдова напуща Общността на самостоятелните страни
Молдова напуща Общността на самостоятелните страни

Спорес Кишинев тази организация към този момент не може да се назова общественост

Държавният глава означи, че е " горда от метода, по който страната ни е отворила сърцата и домовете за стотици хиляди бежанци, които бягат от бруталните офанзиви оттова. " " Въпреки че нищо не се съпоставя с опустошенията от Украйна, войната тъкмо покрай нашите граници ни изпраща ударни талази, които засягат и нас. Агресията на Русия против Украйна е военна инвазия. Неговото нахлуване против Молдова е хибридно и е замислено да ни дестабилизира и да ни принуди, тъкмо както Украйна, да се върнем в орбитата на Русия. Стратегията не съумя в Украйна и няма да успее в Молдова. Поддържахме позицията повече от една година и ще го вършим и отсега нататък. Ние се борим против тази хибридна атака посредством консолидиране на нашата резистентност, реформиране на институциите и все по-близо до Европейски Съюз. Енергийните връзки с Румъния и други европейски страни ни помогнаха да устоим на газовото изнудване, да получим достъп до нови енергийни източници и да поддържаме светлините включени и домовете топли през сложната зима. Преориентирахме износа си към нови пазари и поддържахме стопанската система функционална. Две трети от търговията ни е със страните от Европейски Съюз. Засилихме и ограниченията за противопоставяне на дезинформацията. Органите на реда разкриха схемите зад платените митинги, дирижирани от намесени хора от Русия, които се пробват да въздействат от разстояние и да подбуден към принуждение по нашите улици ", сподели молдовският президент.

Санду повтори, че придвижването на Молдова в посока присъединение към Европейски Съюз е необратимо.

Припомняме, че ден по-рано Молдова се отдръпва от Споразумението за Междупарламентарната асамблея на Общността на самостоятелните страни (ОНД). Това разгласи ръководителят на Народното събрание Игор Гросу.

" След 30 години стана пределно ясно, че включването на Република Молдова в структурите на Оперативно-наблюдателно дело не ни оказа помощ да разгадаем спора в Приднестровието, не ни оказа помощ да премахнем съветската войска от територията на Република Молдова, не ни защищити от икономическо ембарго в по-сложните времена. Присъствието ни в Оперативно-наблюдателно дело не ни защищити от енергиен шантаж измежду зимния сезон, от закани и публични изказвания, които са враждебни към независимостта и суверенитета на Република Молдова. Присъствието в Оперативно-наблюдателно дело не отбрани страните членки от военни офанзиви, война и противозаконна окупация на суверенни територии. След като една страна създател на Оперативно-наблюдателно дело - Руската федерация, безчовечен атакува друга страна създател - Украйна, окупира териториите ѝ и убива жителите ѝ, то тази организация към този момент не може да се назова общественост ", акцентира той.

Гросу напомни, че Украйна към този момент е напуснала организацията, което прави Молдова географски откъсната от останалите страни членки на Оперативно-наблюдателно дело.
 Европейски Съюз отпуска 70 млн. евро военна помощ за Молдова и Грузия
Европейски Съюз отпуска 70 млн. евро военна помощ за Молдова и Грузия

Средствата са за обезпечаване на несмъртоносно съоръжение

Той уточни, че това е първата стъпка, след която последователно ще бъдат преоценени всички съглашения, подписани от Молдова в границите на Оперативно-наблюдателно дело, и в подобаващия миг ще бъдат взети други решения.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР